سفارش تبلیغ
صبا ویژن

88/3/22
11:24 صبح

چیدمان بهینه و حداکثر استفاده از فضا

بدست فرشید معصومی در دسته

آرگونومی که علم طراحی سازگار محیط و محصولات با کاربران است. لغت ارگونومیک از لغات یونانی «ارگون» به معنای «کار» و «نوموس» به معنای «قانون» گرفته شده استو اصطلاحا به معنی انطباق کار برای افراد، از طریق طراحی وظیفه و روش ها ونیز انطباق افراد با کار از طریق استفاده مناسب از چیدن روش های صحیح میباشد. باید توجه داشت که آنچه برای یک نفر مناسب است می تواند برای دیگریمناسب نباشد. بنابراین روش های مجزا باید مدنظر قرار گیرند. ارگونومیک درنظر اول ممکن است آگاهی و علم جلوگیری از صدمات و ناراحتی های پیش بینینشده معنی شود در حالی که موضوع اصلی آن پیش از بررسی وقوع ضایعه ای،تقویت راحتی و روانی عملکرد است. فراموش نباید کرد که انسان ها دارایمحدودیت هستند و برای اینکه بتوان با وجود محدویتها فعالیت مناسبی داشت،شرایط محیط باید به گونه ای مناسب طراحی گردد. 
  اهداف شناخت ارگونومیک را می توان به شرح زیر طبقه بندی کرد:
  1- برخورداری از تندرستی
  2- تقویت توانایی های بدن
  3- بالا بردن راندمان فعالیت
4- رهایی از عوارضی همچون استرس، چاقی، چشم درد، درد پشت و درد گردن و یابیماریهایی که از صدمات کشش متمادی بوجود می آیند.
  5- یافتن روشهایی برای درست انجام دادن کارهای تکراری و یا سنگین.
   
  کلیات
   
  آرگونومیکبخشی از علوم انسانی را در برمیگیرد که در آن از انطباق وظایف، سیستمها،محصولات و محیطها با تواناییهایی فیزیکی و فکری و محدودیتهای انسانهابحث می شود. حوزه های اصلی مرتبط با ارگونومیک عبارتند از: اطلاعات،استنباط و ادراک، روشهای کنترل، طراحی مکان کار و مهارتهای شغلی، تحلیلوظیفه، بررسی زمان و تحرک و راحتی کاربر.
در مورد کاربرد ارگونومیکنیز می توان از معماری، مصارف خانگی، کابرد کامپیوتر، باغداری، بهداشتورزش، آموزش و هوش مصنوعی نام برد. ارگونومیک نقطه تمرکز انسان را مدنظرقرار می دهد و طبیعت ارگونومیکی و دانش های موجود بر پایه سازگارسازی محیطبا افراد را گردهم می آورد.
  این علم از اطلاعات مربوط به علوم آناتومی و فیزیولوژی برای اندازه گیری شاخصه های فیزیکی افراد و پاسخ آنها به محیط بهره می گیرد و تمرکزاصلی آن بر سلامتی و بهره وری قرار دارد. اطلاعات ارگونومیک نیز از علومروانشناختی انسانی جمع آوری شده است. زمینه های ادراکی و روان تنی،نگهداری اطلاعات و تصمیم گیری، محرکهای شخصی و پاسخها را مورد بررسی قرارمی دهد تا از شاخصه های رفتاری و پاسخهای آگاه شده و دریابد که چگونه اینموارد بر رفتار و عادات انسانی تاثیر می گذارد. برای دست یابی به سطحمناسبی از زندگی و فعالیت، زمینه های اجتماعی و سازمانی اشخاص و گروه هانیز بعنوان ابعاد اجتماعی ارگونومیک در نظر گرفته می شود. در این بند نیزمحرکها و رفتارهای مرتبط با نیازهای اشخاص و کار در گروه مدنظر این علمقرار می گیرد. همچنین برای اینکه بتوان معیارهایی بدست آورد و سطوح مناسبو مشخصه لازم محیطی را برای فعالیت های انسان تعیین کرد محیط فیزیکی رامورد مطالعه قرار می دهد.
طی 20 سال گذشته صدمات ارگونومیکی بعنوانشاخص بزرگی در سلامت محل کار شناخته شده است. یک دوم تمامی صدمات وبیماریهای شغلی ناشی از فعالیت سنگین و یا حرکت متمادی است. مطالعات نشانمی دهد که با در نظر گرفتن مسائل ارگونومیک می توان از صدمات ناشی ازفعالیت و هزینه های بسیار زیاد مرتبط بر آن کاست.
روشهای نظام بندی در جهت تشخیص و رفع ضایعات ارگونومیکی وجود دارد کهشرکتها چه بزرگ و چه کوچک در زمان بروز مشکل به ویژه در محل کار از آنبهره گرفته و بدان عمل می کنند. عبارت «اختلالات عضلانی اسکلتی(msd)» بهشرایطی اطلاق می شود که اعصاب، تاندونها، عضلات و ساختارهای نگهدارنده بدنتحت تاثیر قرار گیرد و این اختلالات ناشی از فعالیت زمانی اتفاق می افتدکه عدم تطابق بین ضروریات فیزیکی محیط و توانائیهای فیزیکی بدن انسان وجودداشته باشد. حرکتهای تکراری و کشش و رانش، بیش از 100 نوع ناراحتی در بدنایجاد می کند و ناراحتی هایی چون پشت درد، کشش تاندونهای مچ و سندم تونلکارپال تنها تعداد معدودی از صدمات رایج فعالیت در عصر مدرن است که میتوان با ملاحظات مناسب ارگونومیک از آن جلوگیری کرد.
در اداراتی که از موارد و مسائل ارگونومیک تبعیت می کنند، دستورالعملهایارگونومیکی مخصوص محل کار برای طراحی محیط کاری ارگونومیکی بکار گرفته میشوند. صندلیهای ارگونومیک که کاملا قابل تنظیم باشد برای هر کارمند تهیهمی شوند و جاپائیهای ارگونومیک مناسب در صورت لزوم وجود خواهند داشت. ازطرف دیگر نورپردازی بگونه ای است که لامپهای موجود باعث خیرگی مستقیم و یاغیرمستقیم چشم کارمندان نمی گردد. صفحه نمایشها و نگهدارنده های اسنادبگونه ای طراحی می شوند که کارکنان خط مستقیمی برای میدان دید خود داشتهباشند. موس های ارگونومیکی، کی بوردهای ارگونومیکی، لوازم اداریارگونومیکی و کاملا قابل تنظیم، کارمندان را در خط وضعیت طبیعی قرار دادهو در نتیجه صدمات کاری (عضلانی اسکلتی) ناشی از عدم لحاظ موارد ارگونومیکرا از بین می برند.
  مهندسی ارگونومیک، شغلی است که با بررسی تغییرات فیزیکی، اختلالات عضلانی اسکلتی را کاهش می دهد.
ارگونومیک شاخه ای از علم است که با درک اصولی از تعامل بین انسان و عناصردیگر سیستم، روشهای عملی مناسب را در فرضیه های متفاوت بررسی می کند و بهعنوان مهندسی عوامل انسانی برای سلامتی و بهبود شریط انسان راه حل ارائهمیدهد.
   
  قالب کاری متمرکز بر کابر
   
  ارگونومیکروشی خاص برای تفکر درباره افراد در کار یا زندگی است که افراد (کاربران)را در مرکز توجه قرار می دهد. همچنین روابط بین کاربر، فعالیت کاربر ومحیط اطراف وی را مورد بررسی قرار می دهد. محیط اطراف نیز شامل ابزار مورداستفاده، ویژگیهای فیزیکی محیط و مفاهیم اجتماعی است. اگر تمامی این روابطرا درک کنیم آنگاه می توانیم راهی را برای بهبود سازگاری بین افراد وعناصر مختلف بیابیم. نمودار زیر به شما کمک می کند تا به این تعاملات بهصورت نظام مند نگاه کنید:
در نمودار مقابل، پنج عنصر توسط حلقه هاییاز یکدیگر جدا شده اند، هر حلقه یک حوزه از تعامل با کاربران را نمایش میدهد. هر حلقه می تواند یک واسط کاربر نیز محسوب شود. در ادامه این مقالههر یک از این پنج عنصر یعنی:
  1- کاربر
  2- واسط کاربر- ابزار
  3- واسط کاربر- فضای کاربر
  4- واسط کاربر- محیط
  5- واسط کاربر- سازمان
  و منافع ناشی از لحاظ کردن ارگونومیک مورد بررسی قرار می گیرد.
   
  کاربر
   
  برایاینکه طراحی محیط و ابزار و سایر عوامل با مرکزیت کاربر صورت بپزیرد ابتدامی باید ویژگیهای فردی و احتیاجات سایر افراد جهت لحاظ کردن مواردارگونومیکی مشخص گردد. بعنوان مثال طراح یک ماشین نه تنها باید راننده رادر نظر بگیرد بلکه باید مسافران ماشین و افرادی که ماشین را سرویس و تعمیرخواهند کرد را نیز مدنظر قرار دهد. همچنین باید توجه داشت که افراد هرگروه می توانند کاملا متفاوت باشند. این تفاوت ها را می توان از لحاظویژگیهای فیزیکی (سایز بدن، قد) ویژگیهای فیزیولوژیکی (زمان عکس العمل،حافظه، مهارت) و غیره مورد بررسی قرار داد. بدین ترتیب وقتی ابزار و محلکار طراحی یا اصلاح می گردد، تفاوت های فردی باید مورد توجه قرار گیرد.
   
  واسط کاربر- ابزار
   
  اینبخش شامل کلیه روابط بین کاربر و ابزاری می گردد که برای انجام یک کاراستفاده می شود. چه این کار پرواز یک هواپیما باشد یا عمل ساده مسواک زدن.برای اینکه یک کار بصورتی مفید انجام شود، سه مرحله چرخه این بخش را کاملمیکند. اول کاربران باید اطلاعات را از سیستم بگونه ای دریافت کنند که بتوانند آنرا فهمیده و ادارک کنند. (مرحله دریافت اطلاعات) پس از فهماطلاعات به یک تصمیم گیری مناسب دست یابند (مرحله تصمیم) و برای تکمیلچرخه، کابر باید قادر به انجام فعالیت یا عمل مناسب باشد (مرحله عملی).این فرآیند معمولا درتمامی انواع فعالیتها رخ می دهد

ساختمان جدید مرکز تلویزیونی چین مساحتی بالغ بر ?????? متر مربع دارد که O.M.A (دفتر و تیم طراحی رم کولهاس) آن را طراحی نموده است.
این طرح از دو بخش یا دو ساختمان مجزا تشکیل شده. ساختمان اصلی در بر گیرنده استدیوهای پخش برنامه ماهواره ها و بخش اداری و ... است، ارتفاع آن ??? متر و مساحت آن ?????? متر مربع می باشد. و به شکلی نمادین (از نظر مقیاس شهری) به صورت دو برج طراحی شده است که در ارتفاع به یکدیگر می رسند و مکعبی را تکمیل می کنند که در نقطه شروع دو برج (طبقات پائینی) در سمتی دیگر ساخته اند.
ساختمان دوم که O.M.A آن را طراحی کرد در بر گیرنده هتل، سالن آمفی تئاتر و فضای نمایش است که در کنار برج اصلی و به صورت یک تک برج با مقطع سهمی شکل خود نمایی می کند. مساحت این ساختمان ?????? متر مربع می باشد.

نکته قابل ذکر در تفکر و ایده طراحی C.C.TV توجه به

مقیاس شهری و نقش ساختمان

در مقیاس شهری است که از خصوصیات کارهای خیلی خیلی بزرگ (به تعبیر کولهاس X.X.L ) رم کولهاس می باشد.

نکته دوم در کار کولهاس به

تصویر کشیدن فضا

است! بخش تهی که با شکل و فرم اثر به نوعی قاب شده را می توان نمایش فضا دانست که تا قبل از آن مرسوم نبوده است. کولهاس فضا را درست مانند حجم به نمایش گذاشته است، که سهم عمده این نمایش را می توان به فرمهای ناپایدار و تغییر ماهیت داده در هر سمت داد. نکته سومچیدمان 

فرمها 
 
تداخل و تقابل

آنها با یکدیگر می باشد که تجزیه آن را به دو بخش داخل و خارج مشکل می سازد.


SHKHTEMAN